Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Α-Ω Ξεκίνησε η Δημιουργία Πανευρωπαϊκού Καταστατικού Χάρτη αναφορικά με την ΚΥΓΕΩ στο Μιλάνο Ιούνιος 2015

Στο Μιλάνο, τον Ιούνιο του 2015, έγινε η πρώτη συνάντηση της ομάδας για δημιουργία Πανευρωπαϊκού Καταστατικού Χάρτη αναφορικά με την ΚΥΓΕΩ. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι ο όρος ΚΥΓΕΩ θα προφυλαχτεί από την εμπορευματοποίηση και την παραπλάνηση των καταναλωτών. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουμε ένα πρώτο προσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Αγροοικολογία και τη Διατροφική Κυριαρχία αυτό τον Σεπτέμβρη στο Βερολίνο. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους θα περάσει από τις εθνικές επιτροπές -όπου αυτές υπάρχουν ή από τα κατά τόπους υπάρχοντα εγχειρήματα ΚΥΓΕΩ για επικύρωση.
 Η ΚΥΓΕΩ πανευρωπαϊκά αριθμεί πάνω από 4,000 ομάδες, με 465,000 μέλη και 6,300 παραγωγούς. Στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σαφή εναλλακτική για την επιβίωσή μας, 'παντρεύοντας' ομάδες καταναλωτών με αγρότες που αναλαμβάνουν την καλλιέργεια της τροφής της ομαδας σε αντάλλαγμα ανάληψης μέρους της οικονομικής ευθύνης του παραγωγού.

Μιας και στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στα σπάργανα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κάλεσμα σε μια Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση ΚΥΓΕΩ (πιθανότατα) στις 27 κ 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στο κτήμα Λίτσα. (Δεν επιλέξαμε σαββατοκύριακο γιατί με τις επικείμενες εκλογές που κανείς δε ξέρει πότε ακριβώς θα γίνουν, τα σαββατοκύριακα είναι επίφοβα!)
Το τελικό πρόγραμμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως ακόμα, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνει και παρουσίαση / συζήτηση ανοιχτή σε καταναλωτές και αγρότες, ενδιαφερόμενες ομάδες κλπ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα νέα τέτοια εγχειρήματα σε όλη τη χώρα.
Επίσης, θα βρίσκεται μαζί μας αντιπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού της La Via Campesina -της μεγαλύτερης από-τα-κάτω παγκόσμιας οργάνωσης που αφορά στα δικαιώματα των αγροτών με πάνω από 2εκ. μέλη αγρότες σε όλο τον κόσμο. Στόχος θα είναι η δημιουργία ένωσης εναλλακτικών αλληλέγγυων αγροτών που θα λειτουργήσει σαν αντιπρόσωπος της LVC στην Ελλάδα και θα ασχολείται τόσο με πρακτικά όσο και με κινηματικά θέματα -μέθοδοι παραγωγής, πόροι, σπόροι κλπ, διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων, συστήματα εναλλακτικής διακίνησης και εξαγωγές, κοινωνικές συνθήκες στον αγροτικό τομέα, πίεση για αλλαγή πολιτικής και νομοθεσίας εντός και εκτός των συνόρων και άλλα σχετικά θέματα που άπτονται και των βασικών πυλώνων της Διατροφικής Κυριαρχίας.
Όσοι ήδη ασχολούνται με ΚΥΓΕΩ παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το csagreece@gmail.com ή με το 6977009470 για να δηλώσουν συμμετοχή -από πλευράς διοργάνωσης θα μας ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσα άτομα θέλουν να παρευρεθούν από κάθε ομάδα για να κανονίσουμε ανάλογα τον προϋπολογισμό μας.
Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην οργάνωση και διεξαγωγή είναι πάντα ευπρόσδεκτοι και μπορούν να επικοινωνήσουν δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους!
Και βέβαια εξαπλώστε την πληροφορία αυτή παντού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου